Devět pravd o golfu / 8. pravda: Představuje rozvoj amatérského sportu

Amatérský status je zakotven v golfových pravidlech, aby bylo zřejmé rozdělení na amatérský a profesionální golf. Díky přiměřeným omezením povzbuzují pravidla amatérské golfisty k tomu, aby se soustředili na samotnou hru a ne na finanční zisk.

Více než sto let jsou v golfu organizované OPEN turnaje. Prvním bylo The Amateur Championship v roce 1885, od roku 1893 se hraje Women's British Open Amateur Championship. Od roku 1895 se hrají jak US Amateur, tak i US Women's Amateur.

Mezinárodní golfová federace založila také World Amateur Team Championship hrané každé dva roky - mužské se organizuje od roku 1958, ženské od roku 1964. Kvalita soutěže se dá srovnávat se světovými šampionáty v jiných sportech. Šampionát se konal již v 25 zemích na území Asijsko-pacifického regionu, Latinské Ameriky, Evropy i Afriky.

Po úspěšném spuštění Oficiálního světového golfového žebříčku (OWGR) v profesionálním golfu byl v roce 2007 spuštěn také podobný žebříček pro amatéry. Světový amatérský golfový žebříček (WAGR) je společně spravován evropskou R&A a americkou USGA.

Mužský žebříček zahrnuje 2500 turnajů a figuruje v něm aktuálně přes 6600 hráčů ze 100 zemí světa. Do ženského žebříčku se započítává celkem 1400 turnajů a je v něm zařazeno téměř 3300 golfistek ze 70 zemí.

Rory McIlroy, Lydia Ko a Jordan Spieth dokázali být amatérskými jedničkami a později se dostali i na čelo profesionálních žebříčků.

V posledním období byly založeny tři každoročně hrané nové amatérské šampionáty, které jsou potvrzením výrazných investic do elitního amatérského golfu:

  • v roce 2009 spojila síly R&A, turnaj Masters a Asijsko-pacifická golfová konfederace (APGC) a vznikl šampionát Asia-Pacific Amateur Championship, kde hrají hráči ze 41 zemí
  • v roce 2015 R&A, USGA a turnaj Masters a iniciovali nový turnaj Latin America Amateur Championship, který má povzbudit konkurenci napříč Jižní a Centrální Amerikou, Mexikem a Karibikem
  • úspěšně se také podařilo v roce 2018 spustit turnaj Women's Amateur Asia-Pacific Championship, vytvořený R&A a APGC. Tento turnaj má podpořit elitní amatérský ženský golf v Asii. V prvním ročníku turnaje hrálo 83 hráček, přičemž téměř 60 % bylo mladších 18 let.

Přicházejí ale i další investice do amatérského golfu. V roce 2019 se tak uskutečnil první ročník Augusta National Women's Amateur Championship.

Co se juniorského golfu týče, snaha inspirovat mladé hráče k mezinárodnímu soutěžení odstartovala již od roku 1994 díky turnaji The R&A Junior Open, které se koná každé dva roky před slavným The Open Championship a svede do společné soutěže vždy 150 hráčů pod 16 let z 80 zemí.

Na golf se často odkazuje jako na sport, který buduje v hráčích sílu charakteru. Učí integritě, respektu, ohledu na ostatní, sebekontrole a tomu, jak se vyrovnávat s nepřízní osudu či nesnázemi.


Zajímavosti

Jak začít s golfem? Na co se ptáte, před první návštěvou.

Předpokládejme, že jste v golfovém prostředí naprostý nováček. A v duchu možná trochu tápete, co vlastně je nutné splnit, než se poprvé pokusím odpálit golfový míček? Na co se máte zeptat, až zavoláte na recepci...

všechny zajímavosti

Víte, že

Golfová obuv

Golfová obuv je obuv speciálně upravená pro hraní golfu. Úpravy spočívají ve zpevnění podrážky i kůže boty. Na podrážce pak také často bývají hřeby nebo kolíky z plastu nebo kovu, tzv. spiky, které hráčům zaručují stabilitu při odpalu.

číst další

Hřiště

Navštivte jedno z 117 hřišť

Navštivte jedno
z 117 hřišť

Zde nalezneš golfová hřitě zapojená do Bav se golfem...

všechna hřiště
© Bav se golfem 2024

 

Zadej lokalitu

 

Po zadání tvé lokality ti zobrazíme nabídku nejbližších golfových hrišť. Najdi si svůj balíček a začni hrát golf!

Loading...

Pokračujte zde