Devět pravd o golfu / 7. pravda: Projevuje oddanost olympijským cílům

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) považuje golf za jednotně organizovaný s jasným vedením i důkladným dodržováním zachování čistého sportu. Návrat golfu do olympijské rodiny byl znovu ohlášen na 121. zasedání Mezinárodního olympijského výboru v Kodani v roce 2009.

Byl to výsledek dvouleté vytrvalé golfové kampaně, která měla MOV dokázat, že špičkový golf hrají profesionální sportovci, kteří jsou připravení se utkat o olympijské medaile.

Přední golfisté se také stali ambasadory pro návrat golfu mezi olympijské sporty – aktivní v tomto směru byli především Padraig Harrington, Michelle Wie, Suzann Pettersen z Norska a Matteo Manassero.

V golfu se bojovalo po dlouhé pauze o cenné medaile již na Olympijských hrách mládeže v čínském Nankingu v roce 2014. Golf byl také mezi 32 sporty na Olympijských her mládeže v Argentině v roce 2018 (Český golfista Václav Tichý zde obsadil dělené páté místo).

Na Olympiádě v Riu 2016 získali medaili ve hře na rány hráči a hráčky patřící mezi světovou golfovou elitu ze šesti různých zemí světa – Muži: 1. Justin Rose (Británie), 2. Henrik Stenson (Švédsko), 3. Matt Kuchar (USA). Ženy: 1. Inbee Park (Korejská republika), 2. Lydia Ko (Nový Zéland), 3. Shanshan Feng (Čína). Soutěže se zúčastnila i česká reprezentantka Klára Spilková.

Podle údajů MOV měla soutěž dosah na 166 milionů televizních diváků. Na sociálních sítích byl golf monitorován jako sedmý nejúspěšnější sport z dvaceti sledovaných podle diváckého zájmu.

Mezinárodní olympijský výbor potvrdil, že golf bude zařazen rovněž do programu Olympijských her v Tokiu (přesunuty na 2021) a Paříži (2024), golf navíc nadále aktivně usiluje o účast na Paralympijských hrách.

MOV financuje nejrůznější programy skrze Olympijskou Solidaritu, která pomáhá Národním olympijským výborům (NOCs) se zlepšováním přípravy jejich sportovců včetně golfistů. Rozpočet fondu v posledních třech letech poprvé překročil půl miliardu dolarů.

  • Golf se vrátil mezi letní olympijské sporty v Riu 2016. Součástí Her byl již v Paříži (1900) a v St. Louis (1904).
  • Mezinárodní olympijský výbor uznává Mezinárodní Golfovou Federaci (IGF) jako orgán, který řídí olympijský golf a její postupy odpovídají olympijské chartě.
  • Golf funguje v souladu se Světovou antidopingovou agenturou (WADA).
  • Golf je unikátní v tom, že ho spravují dvě spolupracující organizace: Přední postavení R&A ve světovém golfu sahá až do roku 1754, v případě USGA do roku 1894.
  • Národní federace ve 143 zemích spolupracují s R&A. Pod USGA spadají Spojené státy a Mexiko.
  • R&A a USGA organizují čtyři major turnaje pro ženy a muže.


Zajímavosti

Jak začít s golfem? Na co se ptáte, před první návštěvou.

Předpokládejme, že jste v golfovém prostředí naprostý nováček. A v duchu možná trochu tápete, co vlastně je nutné splnit, než se poprvé pokusím odpálit golfový míček? Na co se máte zeptat, až zavoláte na recepci...

všechny zajímavosti

Víte, že

Golfová hůl

Golfová hůl je hůl používaná v golfu k odpalování míčků. Každá hůl je složená z grafitového nebo ocelového shaftu, pogumovaného držadla, které se nazývá grip, a z dřevěné, ocelové nebo syntetické hlavy. Hole se dělí na tři základní druhy: dřeva (anglicky woods), která jsou používána pro dlouhé, přibližovací odpaly; železa (anglicky irons), která jsou z holí nejvíce univerzální a puttery, které se používají ke hraní míčku na jamkovišti. Všechny hlavní druhy holí jsou označeny čísly....

číst další

Hřiště

Navštivte jedno z 117 hřišť

Navštivte jedno
z 117 hřišť

Zde nalezneš golfová hřitě zapojená do Bav se golfem...

všechna hřiště
© Bav se golfem 2024

 

Zadej lokalitu

 

Po zadání tvé lokality ti zobrazíme nabídku nejbližších golfových hrišť. Najdi si svůj balíček a začni hrát golf!

Loading...

Pokračujte zde