Ženy na golfu – budoucnost našeho sportu

Příští týden startuje Česká golfová federace ve spolupráci s kluby a resorty měsíc ženského golfu. Ženský golf se v posledních letech stává po celém světě motorem našeho sportu a také statistiky prokazují, že jeho podíl a celkový vliv neustále stoupá.

Ženská emancipace pomáhá rozvíjet celou řadu oblastí lidského snažení a sport nezůstal výjimkou. Narůstá význam ženského světového profesionálního sportu a vrcholných akcí po celém světě, ale ještě možná výrazněji zasáhl rekreační aktivity. Dámy dokáží být často vytrvalejší a zapálenější do svého koníčka než muži a také umí přivést ke zdravému způsobu života více své děti, které po jejich boku často začnou s pravidelným pohybem a platí to rovněž o golfu. Ale výjimkou nejsou ani případy opačné – děti začaly s golfem a maminkám se to tak zalíbilo, že mu propadly také.

Obecné dojmy však lze prokázat i na statistických údajích. V Česku stejně jako po celém světě v posledních letech registrovaných hráčů sice mírně ubylo, ale každým rokem se zvyšuje podíl registrovaných golfistek. V loňském roce bylo v Česku z celkového počtu 52.262 registrovaných už 31 % žen, zatímco ještě před patnácti lety se podíl pohyboval kolem 23 %. V tuzemsku tak hraje aktuálně golf více žen, než je celoevropský průměr (26 %).

Při třetinovém podílu českých golfistek je pochopitelné, že vzniká stále více turnajů určených pouze pro ně. A také proto každým rokem kluby hlásí zvyšující se zájem o Women’s Golf Day, tedy celosvětový den, během kterého se potkávají na hřištích výhradně ženy. Velký úspěch mělo loňské rozprostření tuzemských akcí na celý červen a totéž je cílem zopakovat také letos v září, kam byly dámské akce přesunuty kvůli celosvětové změně termínu na 1. září.

Zvyšující se podíl golfistek v českém golfu má vliv i na to, že se stále zvyšuje konkurence v ženském výkonnostním golfu především v juniorských kategoriích. Český ženský golf již není pouze Klára Spilková, ale stále více je slyšet také o nejlepších amatérkách, které vesměs působí na amerických univerzitách. V současné době má Česko čtyři hráčky v TOP 100 světového žebříčku WAGR, v TOP 500 jich najdeme dokonce deset.

Není proto ani divu, že měsíc ženského golfu orámují také dva skvěle obsazené profesionální turnaje, které se budou hrát na českém území. V pátek 28. srpna v Berouně startuje třídenní Tipsport Czech Ladies Open a od 16. do 18. září se odehraje ve Zbraslavi Amundi Czech Ladies Challenge. Na první akci bude hrát i Klára Spilková, na obou akcích se představí i další české profesionálky a také mladé amatérské naděje. Ženský český golf čeká skvělý měsíc!



Zajímavosti

Jak začít s golfem? Na co se ptáte, před první návštěvou.

Předpokládejme, že jste v golfovém prostředí naprostý nováček. A v duchu možná trochu tápete, co vlastně je nutné splnit, než se poprvé pokusím odpálit golfový míček? Na co se máte zeptat, až zavoláte na recepci...

všechny zajímavosti

Víte, že

Týčko

Na začátku byla hromádka hlíny, na kterou si hráč před odpalem položil míček. Znamenalo to však, že golfista měl stále špinavé ruce. Proto George F. Grant - jihoafrický dentista - vynalezl dřevěný kolíček, který se zatlačil do země a na něj se postavil míček. Týčko se v nezměněné podobě používá dodnes. Týčko zapichuj do trávníku tak, že si napřed vložíš do dlaně míč a teprve pak zatlačíš na týčko přes plochu míče. Má to hned dvě výhody: půjde ti to snadněji a míček bude rovnou ležet na týčku.

číst další

Hřiště

Navštivte jedno z 117 hřišť

Navštivte jedno
z 117 hřišť

Zde nalezneš golfová hřitě zapojená do Bav se golfem...

všechna hřiště
© Bav se golfem 2024

 

Zadej lokalitu

 

Po zadání tvé lokality ti zobrazíme nabídku nejbližších golfových hrišť. Najdi si svůj balíček a začni hrát golf!

Loading...

Pokračujte zde