Česká golfová federace slaví 90 let. A má se čím chlubit!

Devadesát let organizované činnosti oslaví v prosinci český golf. Československý golfový svaz byl založen na ustanovující valné hromadě ve středu 2. prosince 1931, nynější Česká golfová federace je přímým nástupcem. ČGF je sportovní svaz, který mimo jiné organizuje reprezentaci, řídí celostátní soutěže a pomáhá rozvoji golfu. Golf je šestým nejpočetnějším sportem v zemi, ke konci roku 2020 bylo v rámci České golfové federace registrováno 52.401 golfistek a golfistů.

Golf se u nás hrál už počátkem 20. století

Golf je v tuzemsku sice organizován 90 let, ale hraje se zde mnohem déle. Vždyť první golfové hřiště v Karlových Varech bylo postaveno již v roce 1904 a o rok později se hrálo také v Mariánských Lázních. První pražské hřiště bylo vybudováno v roce 1926 v Motole. Právě zde na přelomu dvacátých a třicátých let, tedy v době vzniku svazu, bylo jakési centrum českého golfu. V roce 1930 se zde hrálo i první národní mistrovství ČSR o putovní Masarykův pohár.

Záznamy o snaze založit národní organizaci pocházejí už z roku 1929. Motivací byla potřeba jednotného vedení golfu, potřeba jednotných pravidel, stejného stanovení hendikepů, vypsání oficiálního mistrovství ČSR a existence ústředí, které by včlenilo golf do organizace tehdejšího československého sportu.

Koncem roku 1931 tak došlo k posledním přípravným krokům. Nejprve bylo nutné schválením stanov ministerstvem vnitra, a pak na ustavující valné hromadě byl 2. prosince zvolen první výbor svazu a prvním prezidentem zvolen baron František Ringhoffer.

Totalita golfu nepřála

Od té doby prošel Golfový svaz ČSR (ČSG) i jeho nástupnické organizace bouřlivým vývojem, především v době po roce 1948. Totalitní režim golfu nepřál, označoval ho za buržoazní sport a sportovní kluby se musely v zájmu zachování existence včlenit pod Sokol.

Částečné uvolnění přišlo v šedesátých letech. Až v roce 1966 byl golf uznán jako plnohodnotný sport, v roce 1968 golf řídila Sekce golfu při ÚV ČSTV a v roce 1969 byl zaveden název Československý golfový svaz.

Od počátku sedmdesátých let ale byl kvůli politickému vývoji v zemi znovu golf omezován, především ve styku se zahraničím. Organizace byla přejmenována na Československý svaz golfu. V osmdesátých letech se kontakt českého golfu se zahraničím přece jen zvýšil, především díky startu cizinců na domácím šampionátu na rány.

Golfový tygr východní Evropy

Velkým zlom přinesl konec roku 1989 a revoluční změny v tehdejším Československu. V roce 1990 se organizace přejmenovala na Československou golfovou federaci, nově byly založeny i národní golfové orgány v Česku a na Slovensku. A po rozdělení federace (1993) se stala nástupnickou organizací Česká golfová federace, která řídí tuzemský golf dodnes.

V průběhu devíti desetiletí se v čele golfových organizací pod různými názvy vystřídalo počínaje Františkem Ringhofferem až po současného Vratislava Jandu celkem čtrnáct prezidentů.

Za posledních dvaatřicet let se v českém golfu hodně změnilo. Golf už dávno není výsadou buržoazie, jak se snažila tvrdit poúnorová propaganda. V České republice začalo výrazně přibývat golfových hřišť, dnes jich najdeme po celé zemi 105. Jak přibývala hřiště, zvyšoval se počet hráčů. Český golf se stal tygrem bývalé východní části Evropy. V posledních letech přibývá i díky projektům ČGF dětí a juniorů, golf hraje stále více žen.

Postupně se zvyšuje četnost sportovních úspěchů na mezinárodním poli. Česko má zastoupení s výjimkou PGA Tour na všech významných profesionálních sériích, Klára Spilková a Ondřej Lieser startovali na Olympijských hrách. Reprezentační amatérské výběry se pravidelně zúčastňují týmových soutěží v rámci mistrovství Evropy všech věkových kategorií, Šimon Zach získal bronzovou medaili na evropském šampionátu jednotlivců.

A významným způsobem vzrostla i diplomatická síla včetně zastoupení v nejvyšším vedení EGA a řadě odborných komisí, kde působí čeští funkcionáři.

Česká golfová federace je aktuálně jedním z největších sportovních svazů v zemi. Patří mezi vážené organizátory velkých mezinárodních amatérských soutěží, díky privátním promotérům se na českých hřištích hrají pravidelně turnaje nejvyšších profesionálních sérií.

Pokud se chcete dozvědět více podrobností o historii českého golfu, přečtěte si poutavé informace uznávaného historika Prokopa Sedláka.


 

Autor textu: Petr Halaburda


Zajímavosti

Jak začít s golfem? Na co se ptáte, před první návštěvou.

Předpokládejme, že jste v golfovém prostředí naprostý nováček. A v duchu možná trochu tápete, co vlastně je nutné splnit, než se poprvé pokusím odpálit golfový míček? Na co se máte zeptat, až zavoláte na recepci...

všechny zajímavosti

Víte, že

Golfová obuv

Golfová obuv je obuv speciálně upravená pro hraní golfu. Úpravy spočívají ve zpevnění podrážky i kůže boty. Na podrážce pak také často bývají hřeby nebo kolíky z plastu nebo kovu, tzv. spiky, které hráčům zaručují stabilitu při odpalu.

číst další

Hřiště

Navštivte jedno z 117 hřišť

Navštivte jedno
z 117 hřišť

Zde nalezneš golfová hřitě zapojená do Bav se golfem...

všechna hřiště
© Bav se golfem 2024

 

Zadej lokalitu

 

Po zadání tvé lokality ti zobrazíme nabídku nejbližších golfových hrišť. Najdi si svůj balíček a začni hrát golf!

Loading...

Pokračujte zde