Golfové klubovny: Od srubů po oceněná architektonická díla

Samostatnou kapitolou nejen na českých hřištích jsou klubovny. Jejich velikost a nabízený komfort nemusí odpovídat automaticky atmosféře, kterou nabízejí. Někde vystačí se stylovým srubem, další objekty sloužily jiným účelům a některé posbíraly ocenění za neobvyklé architektonické pojetí.

Co golfová klubovna, to rozdílný pohled golfistův. Tuzemské resorty nabízejí v tomto směru naprosto rozdílné podmínky i navazující služby. Rozsah služeb bude jiný tam, kde disponují několikapodlažní velkorysou budovou s prostornou restaurací, komfortními šatnami, wellness centrem či dokonce ubytováním. Jinde si ale golfisté docela rádi vystačí s recepcí, jednouchým občerstvením a toaletami.

Nicméně některé klubové domy se staly skutečnou dominantou a svébytnými architektonickými díly, na které se soustředí pozornost odborníků. V několika případech byly ohodnoceny výročními anketami či jiným oceněním.

Stavbou roku 2011 byla zvolena například klubovna na Čertově břemeni v jihočeské Alenině Lhotě. Nominována byla také na cenu Miese van der Roheho 2013 (evropského Architektonického Oscara). Klubovnu projektoval Stanislav Fiala, jehož stavby stojí i v Srbsku a v Karibiku.

Titul Stavba roku Středočeského kraje 2017 získal areál hřiště Panorama Kácov. Tamní klubovnu navrhl Martin Rajniš, spoluzakladatel České komory architektů, mimo jiné autor návrhů na Obchodní dům Máj a Obchodní centrum Nový Smíchov. Návrh interiérů klubovny, restaurace a hotelu provedl Mojmír Ranný, zakladatel značky Ranný Architects.

Stavbou roku Královéhradeckého kraje 2010 se stala klubovna hřiště Mladé Buky u Trutnova. Autorský tým společnosti ATIP (Vladimír a Martin Vokatí, Vojtěch Kopal) se podepsal také pod stavbu wellness centra na zámku u hřiště Casa Serena.

Další významné studio Miro Pistek Design Bayeruth ztvárnilo klubovnu hřiště Ypsilon Liberec. Nově rekonstruována byla historická klubovna hřiště v Šilheřovicích, a to podle návrhu brněnského ateliéru Iva Švábenského, který mimo jiné stojí za stavbami Vinařství Barabáš nebo interiéru Hotelu Clarion Praha.

Pozornost budí rovněž hostivařská klubovna architektů Aleše Lapky a Petra Koláře ze studia ADR, vnější originální opláštění z dřevěných prken navrhl sochař Jiří Beránek. Klubovna se dočkala důstojného prostoru v německé publikaci „Collection: Evropská architektura“, kde se dokonce objevila na titulní straně.

Zajímavých a výjimečných kluboven je ale mnohem více. Jen namátkou – odborných ocenění se dočkaly také například stavby v Karlových Varech či celý komplex brněnské Kaskády.

Fotografie: Klubovna Čertovo Břemeno / Filip Šlapal
 

Autor textu: Publikace 111 tipů na golf (2018)


Zajímavosti

Jak začít s golfem? Na co se ptáte, před první návštěvou.

Předpokládejme, že jste v golfovém prostředí naprostý nováček. A v duchu možná trochu tápete, co vlastně je nutné splnit, než se poprvé pokusím odpálit golfový míček? Na co se máte zeptat, až zavoláte na recepci...

všechny zajímavosti

Víte, že

Barevné kolíky

Všude na světě se používají k označení překážek na hřišti kolíky stejné barvy. Na hřišti nejčastěji najdete kolíky bílé barvy značící hranici hřišti, tzv. out ouf bounds, kolíky červené barvy vymezující podélnou vodní překážku nebo kolíky žluté barvy ohraničující příčnou vodní překážku. Během sportovních turnajů se mohou hranice překážek zdůrazňovat barevným sprejem nastříkaným na zemi.

číst další

Hřiště

Navštivte jedno z 117 hřišť

Navštivte jedno
z 117 hřišť

Zde nalezneš golfová hřitě zapojená do Bav se golfem...

všechna hřiště
© Bav se golfem 2024

 

Zadej lokalitu

 

Po zadání tvé lokality ti zobrazíme nabídku nejbližších golfových hrišť. Najdi si svůj balíček a začni hrát golf!

Loading...

Pokračujte zde